Laatste Nieuws

13th juli 2021

Living lab Malburgen

Klaverbloemen rond je enkels, klaprozen tot aan je knieën en oog in oog met een prachtige kaardebol. Hommels, bijen en vlinders vliegen af en aan. Waar vind je die geweldige natuur? Niet iedereen hoeft daar ver voor te gaan; bewoners van de wijk Malburgen in Arnhem-Zuid wonen daar midden in.

 

Malburgen is één van de 14 gebieden waarin Arnhem wil bijhouden wat het effect van ecologisch groenbeheer is. Komen er daardoor meer soorten planten en dieren bij? Verspreid over vier jaar wordt in deze zogenaamde ‘living labs’ onderzoek gedaan naar planten en dieren door onderzoeksbureau Econsultancy.

 

Elk living lab wordt gedurende één jaar meerdere keren bezocht. De ecologen trekken er overdag en ’s nachts op uit met insectennetten, wildcamera’s en warmtebeeld-apparatuur, om zoveel mogelijk soorten vast te leggen. Elke living lab wordt onderzocht op dieren die horen bij die omgeving. Vooral de soorten waarvan verwacht wordt dat aanpassing aan het groenbeheer effect zal hebben. Vanaf april 2021 lopen regelmatig ecologen van Econsultancy door alle 14 living labs en afhankelijk van het type omgeving tellen zij onder andere vlinders, hommels, libellen, broedvogels, uilen, bosmieren, egels.

 

Ben jij ook benieuwd naar wat er in je buurt vliegt, kruipt en loopt? Download dan de app ‘Obsidentify’, ga op stap en fotografeer wat je tegenkomt. De app vertelt je wat je ziet. Je kunt je waarnemingen ook nog plaatsen op de website Waarneming, deze komen vervolgens bij de gemeente terecht. En daar is de gemeente hartstikke blij mee, want zo krijgen ze een veel beter beeld van wat er allemaal voor dieren en planten voorkomen in Arnhem.

 

Wil je meer lezen over de Arnhemse living labs? Kijk dan op de website van Econsultancy. De komende tijd houden we jullie samen met hen op de hoogte van de resultaten!

Reageren?