Laatste Nieuws

22nd november 2018

Subsidieregeling groene schoolpleinen

Werk je op een basisschool of in het voortgezet onderwijs en wil je aan de slag met het vergroenen van je schoolplein? De provincie Gelderland helpt! Vanaf 1 december 2018 kun je met jouw plan voor een groen schoolplein een subsidieaanvraag bij hen indienen, tot een maximum van € 17.500 per schoolplein.

 

Voorwaarden voor subsidie
Het aan te leggen schoolplein moet in ieder geval:

  • bestaan uit natuurlijke elementen en beplanting;
  • een deel van de bestrating moet worden vervangen door een waterdoorlatende ondergrond;
  • ontworpen zijn in samenwerking met leerlingen en docenten;
  • een mogelijkheid bieden om buitenlessen te kunnen geven.

 

Verder is het belangrijk dat de scholen aangeven hoe het groene schoolplein een verbetering is voor planten en dieren, hoe het gebruikt wordt om buitenlessen te geven en hoe het groene schoolplein beheerd gaat worden.

 

Alle subsidievoorwaarden en de -regeling vind je op de subsidiepagina Groene schoolpleinen. Hier kunnen basisscholen en middelbare scholen vanaf 1 december 2018 hun subsidieaanvraag indienen.

 

Inspiratie, tips en tricks voor aanleggen groen schoolplein
Bij het aanleggen van een groen schoolplein komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan financiering vinden, kinderen, ouders en buurt laten meedenken, ontwerp maken, beheer en onderhoud goed regelen en buitenlessen bedenken. Natuurcentrum Arnhem helpt je hier graag bij.

 

Wat is een groen schoolplein
Een groen schoolplein is gericht op beleven en ontdekken van de natuur en bestaat uit een combinatie van natuurlijke, gevarieerde elementen die het plein avontuurlijk, educatief en uitdagend maken. Dat doe je bijvoorbeeld met water, beplanting, (klim)bomen, zand, bloemen, modder en eetbaar groen.

 

Een groen schoolplein: een goed idee!

  • spelen in een groene omgeving maakt kinderen slimmer, creatiever en fitter;
  • elke dag kans op natuurbeleving en buitenles;
  • beter sociaal klimaat, minder pesten;
  • plek voor vogels, insecten, versterkt de biodiversiteit;
  • minder tegels, meer groen dus minder last van hitte in de zomer en droge voeten bij heftige buien.

 

Natuurcentrum Arnhem; advies en begeleiding

Natuurcentrum Arnhem adviseert en helpt bij onder andere aanpak, mogelijkheden, traject, planning, aandachtspunten, inbreng vanuit de kinderen en leerkrachten, onderhoud, veiligheid, ontwerp, uitvoering en financiering. Specifiek wordt ook gekeken naar het gebruik van het groene schoolplein om buitenles te geven.

Natuurcentrum Arnhem zet zich voor scholen graag in om (kosteloos) te helpen! Neem hiervoor contact op per mail met Geert Koning

 

 

 

Reageren?