Laatste Nieuws

22nd november 2018

Subsidieregeling groene schoolpleinen

Werk je op een basisschool of in het voortgezet onderwijs en wil je aan de slag met het vergroenen van je schoolplein? De provincie Gelderland helpt! Vanaf 1 december 2018 kun je met jouw plan voor een groen schoolplein een subsidieaanvraag bij hen indienen, tot een maximum van € 17.500 per schoolplein.

 

Voorwaarden voor subsidie
Het aan te leggen schoolplein moet in ieder geval:

  • bestaan uit natuurlijke elementen en beplanting;
  • een deel van de bestrating moet worden vervangen door een waterdoorlatende ondergrond;
  • ontworpen zijn in samenwerking met leerlingen en docenten;
  • een mogelijkheid bieden om buitenlessen te kunnen geven.

 

Verder is het belangrijk dat de scholen aangeven hoe het groene schoolplein een verbetering is voor planten en dieren, hoe het gebruikt wordt om buitenlessen te geven en hoe het groene schoolplein beheerd gaat worden.

 

Alle subsidievoorwaarden en de -regeling vind je op de subsidiepagina Groene schoolpleinen. Hier kunnen basisscholen en middelbare scholen vanaf 1 december 2018 hun subsidieaanvraag indienen.

 

Inspiratie, tips en tricks voor aanleggen groen schoolplein
Bij het aanleggen van een groen schoolplein komt veel kijken. Denk bijvoorbeeld aan financiering vinden, kinderen, ouders en buurt laten meedenken, ontwerp maken, beheer en onderhoud goed regelen en buitenlessen bedenken. Er is een speciaal forum voor het delen van inspiratie, tips en tricks.

 

Wat is een groen schoolplein
Een groen schoolplein is gericht op beleven en ontdekken van de natuur en bestaat uit een combinatie van natuurlijke, gevarieerde elementen die het plein avontuurlijk, educatief en uitdagend maken. Dat doe je bijvoorbeeld met water, beplanting, (klim)bomen, zand, bloemen, modder en eetbaar groen.

 

Een groen schoolplein: een goed idee!

  • spelen in een groene omgeving maakt kinderen slimmer, creatiever en fitter;
  • elke dag kans op natuurbeleving en buitenles;
  • beter sociaal klimaat, minder pesten;
  • plek voor vogels, insecten, versterkt de biodiversiteit;
  • minder tegels, meer groen dus minder last van hitte in de zomer en droge voeten bij heftige buien.

 

Tip: subsidie Jong Leren Eten: ‘Lekker naar Buiten’
Wil je ook moestuinieren op je groene schoolplein? Dan is subsidie van het Programma Jong leren Eten van het Rijk interessant!  Per 1 november 2018 kunnen basis- en middelbare scholen subsidie aanvragen voor moestuinieren, koken of een excursie/gastles naar een boerderij, stadslandbouw of gezonde kookworkshop in een kookstudio. Per schoollocatie is een maximum van €2000,- beschikbaar. Kijk voor meer informatie en voor het aanvragen van de subsidie op de website. Of vraag één van de Gelderse JLE-makelaars om advies.

 

 

Reageren?